|
"Kadını güzel yapan şey ne saçı, ne vücudu, ne de kaşı gözüdür. Kadını asıl güzel yapan sevgisini paylaşabilmesi, fedakârlığı, karşılık beklemeden verdiği emeği, sınırsız sorumluluğu, toplumsal duyarlığı, barışçıl olması, engin anlayışı, sadakati, kalbini de katarak kullandığı aklı ve ana olma özelliğidir."
SONGÜL DÜNDAR
17 Tem 2017 |
|
Radyo halkın sesidir… Radyo milletin nefesidir… Radyo kültürün soluğudur… Radyo türkülerin, şiirlerin dilidir… Radyo sözlü edebiyatın gelecek kuşaklara taşıyıcısıdır… İşte Karslıların sesi, Kars Kültürünün soluğu, sözlü edebiyatın gelecek kuşaklara taşıyıcısı olan Kars Radyosu Karslılarla 1960’lı yıllarda buluştu. İlk önce Kars il radyosu olarak açıldı. Basın Yayın Genel Müdürlüğüne bağlı olan Radyo Dairesi olarak hizmet veren bu kurum daha sonra yeni bir düzenleme ile TRT adını aldı. Gücü 2 KW olan orta dalga üzerinden 250.5 metreden yayın yapan TRT Kars Radyosu, Kars ve ilçelerinde ( Ardahan, Iğdır, Ağrı dahil) dinlenebiliyordu. Kısa dalga üzerinden 2KW gücüyle yayın yapan TRT Erzurum Radyosunun yayını ise; biraz parazitli de olsa, ulaşabildiği çevreden dinlenebiliyordu. TRT Genel Müdürlüğü Kars Radyosunun programlarının beğenilmesi ve uzak doğuya da TRT’nin sesinin gidebilmesi için Kars Radyosunu güçlendirmek istedi. Nitekim çalışmalara da başlandı. O sırada olanlar oldu. TRT Genel Müdürü değiştirildi. Hareketlilik Erzurum’a kaydı. TRT Erzurum Radyosu’nun gücü artırılarak uzun dalga 100 KW üzerinden yayın yapan bölge radyosu oldu. Kars Radyosu’nun yayında kalmasının gereksiz olduğu konuşulmaya başlandı. Beğeni ile dinlediğimiz “Serhattan Sesler Korosu” çalışanları huzursuz olmaya başladı, kendilerine yer aramaya başladılar. Sonunda sahiplenilmeyen, imkânları yok edilen koro da dağıldı. Kars Radyosunun güçlendirilme çalışmaları yapılacak bahanesiyle yayına ara verildi. Halk ve siyasiler ya güvendi, ya da sahiplenemedi. Herhangi bir tepki olmayınca, radyo malzemeleri TRT Trabzon ve TRT Erzurum Radyolarına gönderildi. Derlenen türkü bantları ve kayıtlar 1980 yılında Erzurum’a gönderildi. Türkülerimizin büyük bir bölümü başkalaşıma uğratılarak Erzurum türküsüymüş gibi söylenmeye başlandı. Bu konu günümüzde sürekli basında yer almaktadır. Bu gerçeklerin birçoğunu ben de makalelerimde zaman zaman belgeleriyle anlatmaya çalıştım.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ulusal kültür için pek lüzumlu olduğu gibi, arsıulusal (uluslararası) ilgiler bakımından da yüksek değeri belli olan radyo işine önem vermemiz çok yerinde olur.” dediği gibi, biz de Kars radyomuzun yeniden vücut bulmasını önemsemekteyiz. Çünkü: · Kars Radyosu’nun kapanmasıyla Kars türkülerinin birçoğu kimlik değiştirmiştir. Bir kısmı da kimlik değiştirmeye zorlanmaktadır. · Öykülerimiz sahipsiz kalmıştır. · Araştırmalar, derlemeler durmuştur ve duraklama devrine girmiştir. · Kars Halk kültürü, kendini ifade edemez duruma düşürülmüş, asla abartılı sayılmasın “Kars Kültürünün dili koparılmıştır.” YANLIŞ POLİTİKALAR YÜZÜNDEN KAPATILAN KARS RADYOSU’NU GERİ İSTİYORUZ. BİZ O RADYONUN VERGİLERİMİZLE KURULDUĞUNU HATIRLATMAYA GEREK DUYMUYORUZ. YETKİLİ VE SORUMLULUK SAHİBİ KARS EVLATLARINA SESLENİYORUZ… KARS’IN BU SESİNİ DUYSUNLAR İSTİYORUZ... UZUN SÖZÜN KISASI!!! VELHASIL KELAM VE TEKRAREN: “KARS RADYOSUNU GERİ İSTİYORUZ.”
Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir |